maandag 13 mei 2013

Noorderrondrit,donderdag 9 mei 2013


Donderdag 9 mei 2013 is de fietsklassieker “De Noorderrondrit” verreden, een toertocht van 75 of 150 km. Namens TKP waren Klaas Jan Elzinga en Louis van der Hulst aanwezig, uiteraard voor de langste afstand. Een verslag.

Twee sms-jes van Klaas Jan, nog vóór acht uur, bezorgden Louis visioenen van de Zuiderzee Klassieker: “lekke band”, “ff fixen”. En dat nog vóór de start. Gelukkig hadden we tijdens de tocht geen materiaalpech.

Vanaf de vertrekplek in Loppersum, gaat het parcours van de Noorderrondrit eerst oostwaarts richting Appingedam en Holwierde. Vervolgens slingert het parcours ten noorden van Groningen door het fraaie Groningse land tot aan het meest
westelijke dorp Zoutkamp. Daarna via Winsum en de noordrand van de stad terug naar Loppersum. Onderweg zijn enkele stempelposten en in Zoutkamp is een verzorgingspost.

Al snel tijdens de tocht vonden we aansluiting bij een groepje wielrenners, die een hoog tempo reden. Met nog enkele anderen konden we in dit groepje redelijk uit de wind fietsen, waarbij we ons deel van het kopwerk uiteraard wel deden. De harde zuidwestenwind maakte vooral het middenstuk zwaar. Onderweg passeerde ons nog een peloton van wel 40 man, aangevoerd door wielerprof Tom Jelte Slagter. Die gingen net iets te hard om in te pikken. Bij de verzorgingspost in Zoutkamp kregen we soep met een broodje; de gemiddelde snelheid was daar boven de 30 km/u (na 90 km). Uit Zoutkamp vertrokken we met z’n tweeën, om vervolgens bij een kleiner groepje aan te sluiten.

Op het einde vloeiden de krachten – in ieder geval bij Louis - toch wel weg, mede door nog enkele stukken met tegenwind, en door de afstand en het relatief hoge tempo. Klaas Jan leek hier minder last te hebben. De wind in de rug tijdens de laatste kilometers was prettig. Bij de finish kregen we voor de volle stempelkaart een medaille ! Na een glas op het terras vertrokken we tevreden huiswaarts (Klaas Jan nog 10 km op de fiets).

De Noorderrondrit is een mooie tocht. Het aantal deelnemers was niet al te hoog (1060), de drukte op de weg viel hierdoor mee.

Geen opmerkingen: