woensdag 22 mei 2013

Elfsteden (wordt vervolgd)

Verschillende TKP’s gingen tweede pinksterdag de grens over naar het heitelân voor de traditionele elfstedentocht op de fiets. Anders dan bij de winterse versie is de start en finish in Bolsward. Eerst wordt een lus gemaakt door het noordelijke kleigebied en vervolgens een lange lus door het merengebied en Gaasterland. In totaal zo’n 230 kilometer. Hieronder een aantal impressies. De wekker ging, in principe, om 5.00 uur…

Jelmer
Nadat mijn wekker niet was gegaan (ik heb een nieuwe telefoon) schrok ik om 5:03 wakker. Ik had rond die tijd willen vertrekken, maar gelukkig had ik al mijn spullen al in de auto liggen dus om 5:15 vertrok ik richting Bolsward. Ik had bananen, Friese kruidkoek en snickers op zak.

Het leuke rondje:
Net als vorig jaar heb ik de tocht gereden met mijn broer. Oorspronkelijk zou ook mijn vader meefietsen, maar aangezien hij tot voor kort niet aan een sport deed en ongeveer 200 kilometers aan training in de benen had, heeft hij het verstandige besluit genomen om volgend jaar mee te doen. Waar wij vorig jaar als gekken van start gingen, hebben wij nu getemporiseerd. In cijfers betekent dit dat wij soms 28-30 km. per uur reden en dit afwisselden met een tempo van ongeveer 22-24 km. per uur. Wat wij ook van vorig jaar hadden geleerd is dat je vooral niet voorop moet gaan fietsen. Aangezien de weersomstandigheden licht waren, het was namelijk niet te warm en het was nagenoeg windstil, kwamen wij de eerste kilometers prima door. Voordat wij het wisten waren wij In Dokkum, waar onze ouders en zus stonden te wachten met wat proviand en bemoedigende woorden. Daarna zijn wij gauw weer verder gegaan en stond er in Leeuwarden een bord warme pasta klaar in het appartement van mijn broer.

Het vervelende rondje:
Van te voren hoopte ik er op om het eerste rondje van 140 km droog over te komen. Achteraf had ik wat anders moeten hopen, want precies in Bolsward voelde ik de eerste druppels. Het begon met wat motregen dus dit was nog niet zo erg en vanaf Bolsward kom je ook geregeld bij een stempelpost wat een welkome kleine rustpauze is om wat armbewegingen te doen voor de schouders die zeer beginnen te doen. Vanaf IJlst was het  echter geen motregen meer, waar voelde ik dikke regendruppels op mijn lichaam. Ondertussen had mijn vriendin aangegeven dat ze vlak voor Oudemirdum klaar stond met pannenkoeken met spek, dus deze hebben wij nog heerlijk opgepeuzeld. Maar vanaf deze korte pauze merkte ik ook dat stilstaan geen pretje was omdat je met je natte pak al snel koud wordt. Iedere volgende stempelpost was vanaf toen een onaangename rustpauze… De laatste kilometers hebben wij het tempo er lekker ingehouden om niet af te koelen. Het laatste uur hebben wij gevuld met het bespreken wat we allemaal zouden doen als we thuis zouden zijn. De uitkomst was eerst heel lang onder de warme douche en vervolgens in de joggingsbroek genieten van een koud biertje.

Johan
5:00 uur: de wekker gaat, de kleren en proviand liggen klaar en de fiets zit al in de auto. Na mijn reisgenoot Rutger te hebben opgepikt, gaan we vanuit Sneek onderweg naar Bolsward voor de start van de elfstedentocht. Wij kunnen bij aankomst direct doorlopen en starten in groep 8 om 5:56 uur. Begeleid door veel muziek, toeschouwers en wat dronken gasten gaan wij onderweg naar Harlingen en Franeker. De eerste paar uur is het erg druk en zijn er veel vroeg gestarte toerfietsers op pad, wat de snelheid niet ten goede komt. Wat daar de lol van is, heb ik nooit begrepen, op een toerfiets 230 km fietsen. Maar niets dan respect daarvoor. Al had ik bij sommigen het idee dat ze elk moment van de fiets konden vallen. Om 8:45 uur, iets voor op het tijdschema, arriveren we in Dokkum en zitten de eerste 75 kilometers erop.
Benen voelen nog prima, weinig wind en vooralsnog geen regen. Voorbij Leeuwarden krijg ik het op de heupen en sprint ik mee met een groepje fietsers. De kilometers richting Bolsward vliegen eraf, gemiddelde snelheden van 35 tot 40 km, uiteraard geen enkele kilometer op kop gereden en de Friese knechten al het werk laten doen. Vanuit Bolsward is het nog  10 km naar Sneek waar we een uurtje pauze nemen en een lekkere pasta maaltijd naar binnen werken. Vervolgens snel door naar IJlst en Sloten, langzaam begint het wat regen. De laatste lootjes wegen het zwaarst, zo ook nu. Voorbij Oudemirdum en Stavoren langs de kust richting Hindeloopen en Workum vol tegen de wind in. Ook nu is het weer de kunst om lekker laf achter een groepje te rijden en hen het kopwerk te laten doen. 15:30 uur komen we moe maar voldaan voor de derde (en voorlopig laatste) keer in Bolward waar we groots worden onthaald. Trots halen wij onze medaille op en genieten we van een welverdiend biertje.


Rinke
Tweet: Elfstedenkruis is binnen. Wel erg druk. Tot 150 km ideale omstandigheden. Daarna veel regen. 235 km totaal.

Het gouden peloton
Zie de blog hierboven voor  de belevenissen van Marian, Tjalling, Laurens, Edwin en Daniëlle

Geen opmerkingen: