zaterdag 12 mei 2012

Zuid Veluwe Klimtoer


De organisatie van de fietsclub leek het een leuk idee om eens op de Veluwe rond te toeren. Een mooie gelegenheid bood de Zuid Veluwe Klimtoer. 130 kilometer en zo'n  1.300 hoogtemeters. Start en finish in Ede. Herman en Pieter gingen voor jullie kijken of deze tocht de moeite waarde is.

Onderweg kregen we bevestiging waarom we eigenlijk nooit de bulten op de Veluwe beklimmen, maar altijd naar Tecklenburg gaan: het is veel verder rijden! Samen met de gastrijder Jan Willem vertrokken we rond 9.00 uur vanuit het clubhuis van de plaatselijke biljart vereniging. Het was wat druk in het clubhuis, anders hadden we een balletje gelegd. Het zonnetje scheen tussen de wolken door, maar het was wederom fris dus de winterkleding aan (in wielertermen: lange mouwen en lange benen). Die winter outfit zou later nog goed van pas komen.Via Bennekom ging het langs Nol in 't Bos, bij sommigen een bekend etablissement, richting Renkum en Oosterhout. De eerste klimmetjes zaten er op. Nog weinig spektakel. Ten noorden van Arnhem fietsen we via Rozendaal naar het nationaal park Veluwezoom. Een prachtig heuvelachtig bos en heidegebied, met het 'dak' van deze tocht: de Posbank. Herman tuurde de hei af of hij Henk Hollander nog zag lopen. Ondertussen trapten we al keuvelend flink door  over de nieuwe betonfietspaden. Met een gangetje van 30 km/u raakte Pieter aan de linkerkant van het fietspad in de modderzachte berm. Hij schoot vervolgens rechts over het fietspad, tikte Herman even aan (toch een carambole), maakte een spectaculaire val en kwam vlak voor een boomstronk tot stilstand. Herman had inmiddels zijn fiets onvrijwillig in de grindbak geparkeerd; fiets en berijder gelukkig ongeschonden. Pieter had een paar gaten in de kleding door de schuiver en, dankzij de winter outfit, slechts enkele oppervlakkige schaafwondjes. En de helm vol bosgrond. De fiets had wat slagen in beide wielen en de derailleur had de hik. Jan Willem repareerde de slagen en met nog 5 werkende versnellingen werd de tocht voortgezet. Even verderop in Velp stond de koffie klaar en konden we even bijkomen. Tot zover, ondanks de valpartij, een prima tocht. Vanaf Velp gingen we Arnhem Noord in. Dat is het minpunt van deze rit.  Kerend en draaiend over klinkerstraten en talloze verkeersdrempels slingerden we zo'n 25 kilometer heuveltje op, heuveltje af door Arnhem Noord. Daarna reden we via Oosterbeek immer grade aus met het grote blad erop terug naar Ede. Herman had nog wat over en stayerde met steeds minder volgelingen naar de finish. De verbazing was groot toen hij 5 minuten later dan Jan Willem en Pieter arriveerde. Had een afslag gemist. Hardlopers zijn doodlopers. Dankzij de eindspurt legden we de 130 km inclusief pauze af in 5 uur en 20 minuten, met een gemiddelde fietssnelheid van bijna 28 km/u. We telden zo'n 1.300 hoogtemeters.

Conclusie: leuke, niet al te drukke tocht. Met name de omgeving tussen Rozendaal en De Steeg is bijzonder mooi met goed klimwerk. Jammer dat er zoveel kilometers door de bebouwde kom (van met name Arnhem Noord) wordt gefietst.

Geen opmerkingen: